Pewna firma twierdzi, że 83% klientów jest zadowolony z jej usług. Wybrano pewna liczbę klientów. Zadowolonych było 96, niezadowolonych 40. Zweryfikuj przy pomocy testu \(\chi^2\) na poziomie istotności \(\alpha\) = 0.05 hipotezę, że firma ma racje.
Zrobiłem masę zadań z testami \(\chi^2\) ale to mnie niestety zatrzymało, zadania pomagam zrobić koledze który jest zielony z matmy. Będę wdzięczny za jakieś wzorki z których trzeba skorzystać albo całe rozwiązanie.
Podobne zadanie było już tu wstawiane ale nie zostało rozwiązane.
Weryfikacja przy pomocy testu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Czy w treści zadania był na pewno wspomniany test \(\chi^2\) ? A z iloma, za przeproszeniem, stopniami swobody?
Do takich hipotez stosuje się wzór: \[z=\frac{\hat{p}-p}{\sqrt{pq/n}}\]
Jeśli wartość \(z\in (-\infty; -1,96] \cup [1,96; +\infty)\) - hipotezę należy odrzucić.
W przeciwnym razie nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy (w tym przypadku twierdzenia firmy)
W tym przypadku firma nie ma racji (sprawdź wykonując obliczenia)
Do takich hipotez stosuje się wzór: \[z=\frac{\hat{p}-p}{\sqrt{pq/n}}\]
- \(\hat{p}\) - częstość obserwowana - tutaj \(\hat{p}= \frac{96}{96+40}\approx 0,71\)
\(p\) - częstość spodziewana - tutaj \(p=83\%=0,83\)
\(q=1-p\) - tutaj \(q=0,29\)
\(n\) - liczebność próby - tutaj \(n=96+40=136\)
Jeśli wartość \(z\in (-\infty; -1,96] \cup [1,96; +\infty)\) - hipotezę należy odrzucić.
W przeciwnym razie nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy (w tym przypadku twierdzenia firmy)
W tym przypadku firma nie ma racji (sprawdź wykonując obliczenia)
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Re: Weryfikacja przy pomocy testu
witam, mam podobne zadanie do tego i staram się przeanalizować to i mam kilka pytań, czy q nie powinno wynosić 0,17?
oraz skąd wzięliśmy 1,96 która to tablica bo nie mogę odnaleźć
oraz skąd wzięliśmy 1,96 która to tablica bo nie mogę odnaleźć
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Weryfikacja przy pomocy testu
Oczywiście q=1-p=0,17.
Tablica rozkładu normalnego, szukasz wartości 0,9750 i odczytujesz dla jakiego argumentu jest ta wartość.
Wynik testy jest w obszarze krytycznym - hipotezę (że 83% ...) odrzucamy, firma nie ma racji.
P.S. Czy wyjaśniła się sprawa z tym \(\chi^2\)?
Tablica rozkładu normalnego, szukasz wartości 0,9750 i odczytujesz dla jakiego argumentu jest ta wartość.
Wynik testy jest w obszarze krytycznym - hipotezę (że 83% ...) odrzucamy, firma nie ma racji.
P.S. Czy wyjaśniła się sprawa z tym \(\chi^2\)?
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć: