Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: wsl1993_ »

Pewien warsztat przyjmuje do naprawy rowery tylko dwóch marek: 60% naprawianych rowerów jest
marki A, a pozostałe są marki B. Zauważono, że zepsuta przerzutkę miało 70% naprawianych
rowerów marki A i 40% naprawianych rowerów marki B. Oblicz prawdopodobieństwo, że rower losowo
wybrany spośród oddanych do naprawy:
a) jest marki A i ma zepsutą przerzutkę,
b) jest marki B i ma sprawna przerzutkę,
c) ma zepsutą przerzutkę.
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P(a)=0,6 \cdot 0,7\)
\(P(a)=0,4 \cdot 0,6\)
\(P(c)=0,6 \cdot 0,7+0,4 \cdot 0,4\)
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Post autor: wsl1993_ »

czy podpunkty a i b nie powinny być liczone ze wzoru Bayesa ?
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Nie.
--------------
ODPOWIEDZ