krwinki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

krwinki

Post autor: kate84 »

Liczba czerwonych krwinek na metr kwadratowy widziane przez mikroskop wynika z dystrybucji Poissona ze średnią 4. Znajdź prawdopodob. że więcej niż 5 takich czerwonych krwinek jest widzialnych dla obserwujacego.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Bardzo proszę o jakieś wskazówki. Ja chcę to sama rozwiązac tylko nie wiem którego wzoru użyc :(
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Odejmij od jedynki P(X =4) wzór znajdziesz tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_Poissona
powinno wyjść ok. 80,5 %
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Dlaczego 1-P(X=4) story ma byc wiecej niz 5? Chodzi o to ze P(X>5)=1-P(X=4)?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Skoro więcej X > 5, to 1 - P(X=5) = ..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Chyba źle... Bo całkiem inaczej to było tłumaczone na zajęciach. Ale dziękuję za chęci pomocy.
ODPOWIEDZ