misja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

misja

Post autor: kate84 »

Planowane jest sześć niezależnych misji kosmicznych na Księżyc. Szacowane prawdopodobieństwo sukcesu każda misja to 0:95. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej pięć z zaplanowanych misji odniesie sukces?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P= { 6\choose 6}( \frac{95}{100} )^6( \frac{95}{100})^0 +{ 6\choose 5}( \frac{95}{100} )^5( \frac{95}{100})^1\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kate84 »

kerajs pisze:\(P= { 6\choose 6}( \frac{95}{100} )^6( \frac{95}{100})^0 +{ 6\choose 5}( \frac{95}{100} )^5( \frac{95}{100})^1\)
A nie powinno byc:
\(P= { 6\choose 6}( \frac{95}{100} )^6( \frac{5}{100})^0 +{ 6\choose 5}( \frac{95}{100} )^5( \frac{5}{100})^1\)??
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: misja

Post autor: kerajs »

kate84 pisze:Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej pięć z zaplanowanych misji odniesie sukces?
czyli:
Sześć z zaplanowanych misji odniesie sukces lub pięć z zaplanowanych misji odniesie sukces
i tym zdarzeniom odpowiadają składniki sumy z mojego poprzedniego postu.
ODPOWIEDZ