produkcja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

produkcja

Post autor: kate84 »

Partia produkcyjna ma 100 sztuk, z których 20 jest wadliwych. Losowa próbka trzech jednostek są wybierane bez wymiany. Jakie jest prawdopodobieństwo, że próbka będzie zawierać
a) tylko dobre jednostki?
b) tylko wadliwe jednostki?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P(a)=\frac{80}{100} \cdot \frac{79}{99} \cdot \frac{78}{98}\)

\(P(b)=\frac{20}{100} \cdot \frac{19}{99} \cdot \frac{18}{98}\)
ODPOWIEDZ