Zadanie rozkład normalny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Katy112
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 wrz 2017, 15:17
Płeć:

Zadanie rozkład normalny

Post autor: Katy112 »

Hej.
Potrzebuję pomocy z zadaniem, kompletnie nie umiem się za nie zabrać i nie wiem nawet od czego zacząć. Nie jestem najlepsza ze statystyki. Jest w stanie ktoś wyliczyć to zadanie? :(

Pobrano próbę o liczebności n = 5 z populacji, w której badana cecha X ma nieznany rozkład, ale znane są: wartość oczekiwana EX = 125 i drugi moment zwykły EX^2 = 16025.
a) Przy jakich warunkach statystyka Xn ma rozkład normalny?
b) Oblicz wartość oczekiwaną i wartość błędu standardowego statystyki Xn
Katy112
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 wrz 2017, 15:17
Płeć:

Post autor: Katy112 »

Ah zapomniałam napisać, wyniki wg zbioru zadań to a) 125 b) 4sqrt{5}
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Oblicz skośność i kurtozę.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ