Średnia przybliżeń

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
osob
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:35
Podziękowania: 2 razy

Średnia przybliżeń

Post autor: osob »

Mam wzór
\(a= \frac{k-p}{b-p}\)

wartości k, p i b są przybliżone przykładowo \(k=15,98 \pm 0,22\)
Przybliżenia są różne, jak obliczyć średnią wartość przybliżenia, tak aby wynik wzoru na \(a\) można było podać jako wartość na przykład\(a = 10 \pm x\)? Jak obliczyć ten x?
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Średnia przybliżeń

Post autor: Panko »

Zastosuj metodę różniczki zupełnej.
osob
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 10 sty 2010, 21:35
Podziękowania: 2 razy

Post autor: osob »

dziękuję!!!
ODPOWIEDZ