Analiza MCA w środowisku R

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anka2017
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 wrz 2017, 10:21

Analiza MCA w środowisku R

Post autor: anka2017 »

Witam
mam problem z badaniem analizy MCA, ponieważ wszystkie zmienne znajdują się w kolumnach, a powinno być np. że dane C znajdują się w wierszach a dana V w kolumnach.

Kod: Zaznacz cały

library(readr)
Zmienne_C_V <- read_delim("C:/Users/czarownik/Desktop/dane/dane_13_18.csv",";", escape_double = FALSE, trim_ws = TRUE)

df<-as.data.frame(Zmienne_C_V)
library(ca)
model.mca<-mjca(df)
print(model.mca)
summary(model.mca)


plot.mjca(model.mca)
obj<-model.mca[tex]colpcoord
rownames(obj)<-model.mca[/tex]levelnames
obj.new<-obj[c("C01:1","C01:2","C01:3","C01:4","C01:5","C01:6","C02:1","C02:2","C02:3","C02:4","C02:5","C02:6","C03:1","C03:2","C03:3","C03:4","C03:5","C03:6","C04:1","C04:2","C04:3","C04:4","C04:5","C04:6","C05:1","C05:2","C05:3","C05:4","C05:5","C05:6","C06:1","C06:2","C06:3","C06:4","C06:5","C06:6","V:1","V:2","V:3","V:4","V:5","V:6"),]
d.new<-dist(obj.new)
model.clust<-hclust(d.new,"ward.D2")
plot(model.clust,hang=-1)
 
Bardzo bym prosiła o podpowiedzi, co robię nie tak[/code]
ODPOWIEDZ