Testowanie hipotez- pomocy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kingaangelika1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 cze 2017, 20:01
Płeć:

Testowanie hipotez- pomocy

Post autor: kingaangelika1 »

Potrzebuje szybkiej pomocy! Zaliczenie już 30 a nie mam pojęcia jak rozwiązać te zadania:
PROSZĘ O DODAWANIE WZORÓW I JAK DOKŁADNIE TO OBLICZACIE bo tych zadań mam dużo więcej potrzebuje pomocy tylko w tym jak je rozwiązywać.

Testowanie hipotezy H₀ : µ= µ₀ w rozkładzie normalnym.
Badano zawartość alkoholu w piwie pewnej marki. W 17 zbadanych butelkach zawartość alkoholu w procentach objętościowych wynosiła: ∑ χᵢ= 76,5, ∑ χᵢ²= 360,25. Producent piwa twierdzi, że przeciętna zawartość alkoholu tej marki wynosi 5%. Czy wyniki badania dowodzą, że twierdzenie producenta nie jest pozbawione podstaw?

Testowanie hipotezy H₀: p= p₀
W badaniach popularności pewnej partii politycznej stwierdzono, że na 1000 osób, poparcie zadeklarowało 45. Czy można na tej podstawie rokować, że partia ta w wyborach przekroczy 5% próg wyborczy?

Testowanie hipotezy H₀: µ1=µ2 w dwóch rozkładach normalnych
Badano zawartość tłuszczu w serach żółtych produkowanych zimą i late. W każdym z dwóch okresów zbadano zawartość tłuszczu w dziecięciu serach i otrzymano wyniki:
zima ∑ χ₁ᵢ= = 265, ∑ χ₁ᵢ²= 7034
lato: ∑ χ₂ᵢ = 276, ∑ (χ₂ᵢ - x‾₂)²= 11
Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzić, czy zawartość tłuszczu w serze żółtym zależy od pory roku.

Testowanie hipotezy H₀: p₁= p₂
Wysunięto przypuszczenie, że jakość produkcji pewnego wyrobu po wprowadzeniu nowej, tańszej technologii nie uległa zmianie. Wylosowano próbę 120 sztuk tego wyrobu spośród wyprodukowanych starą technologią i otrzymano 12 sztuk złych. Wśród 160 wylosowanych sztuk wyprodukowanych nową technologią było 20 sztuk wadliwych. Czy wysunięte przypuszczenie można w świetle uzyskanych wyników uznać za uzasadnione?

DZIĘKUJĘ ZA KAŻDĄ ODPOWIEDZ! :D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A jakiś poziom istotności/ufności/czegokolwiekkości nie był podany?
kingaangelika1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 cze 2017, 20:01
Płeć:

Post autor: kingaangelika1 »

Niestety mam tylko to. Jestem na studiach psychologicznych i Pan tymi zadaniami na zaliczenie trochę nas zaskoczył. :D
ODPOWIEDZ