Prawdopodobieństwo geometryczne.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo geometryczne.

Post autor: Artegor »

Losujemy dwie liczby z przedziału [0, 2].
Jakie jest prawdopodobieństwo, że
suma ich kwadratów będzie większa od 1?


Jaki wynik będzie prawidłowy \(\frac{4- \pi }{4}\) czy \(\frac{16- \pi }{16}\)?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A czemu nie \(4- \frac{\pi}{4}\)?
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Zadanie ogólnie jest dziwne bo wybieramy punkty z przedzialu [0,2], wiec nie ma tam liczb ujemnych.
Dalej jest powiedziane, ze suma ich kwadratow. Wiec skoro wezmiemy ujemna liczbe to nie nalezy ona do tego przedzialu.
Dodatkowo myląca może być wynik w rozwiązaniach do zadania, który wynosi właśnie \(\frac{4- \pi }{4}\).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No bzdurę napisałem. Przecież prawdopodobieństwo, to liczba nie większa od 1!
To co napisałem, to "zdarzenia sprzyjające".

Prawdopodobieństwo \(p= \frac{4- \frac{\pi}{4} }{4}= \frac{16-\pi}{16}\)

I jeszcze rysunek wyjaśniający ...
rys.png
rys.png (3.49 KiB) Przejrzano 1561 razy
ODPOWIEDZ