wartość oczekiwana, wariancja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
milenkar90
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 09 gru 2016, 09:59
Podziękowania: 19 razy

wartość oczekiwana, wariancja

Post autor: milenkar90 »

Jaki rozkład brzegowy mają zmienne losowe X i Y, jaka jest wartość oczekiwana i wariancja X jeżeli gęstość dwuwymiarowej zm. losowej określona jest jako: \(f(x,y)=x+y\) dla x,y z przedz. \((0,1)\), a \(f(x,y)=0\) dla pozostałych par \((x,y)?\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No, co ty. Na to są wzory!
\(f_X(x)= \int_{- \infty }^{+ \infty } f(x,y)dy,\quad f_Y(y)= \int_{- \infty }^{+ \infty } f(x,y)dx\\
EX=\int_{- \infty }^{+ \infty }xf_X(x)dx,\quad E(X^2)=\int_{- \infty }^{+ \infty }x^2f_X(x)dx \\ D^2(X)=E(X^2)- \left[ E(X)\right]^2\)
milenkar90
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 09 gru 2016, 09:59
Podziękowania: 19 razy

Post autor: milenkar90 »

ok ale nie wiem jak się tutaj podstawia, nie rozumiem :(
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(f_Y(y)= \int_{- \infty }^{+ \infty } (x+y)dx= \int_{0}^{1}xdx+ \int_{0}^{1}ydx= \frac{1}{2}x^2]_0^1+y[x]_0^1=y+ \frac{1}{2}\)
ODPOWIEDZ