Losowanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Losowanie

Post autor: Artegor »

Student ma pęk 10 bardzo podobnych kluczy, z których tylko jeden pasuje do zamka.
W ciemności student próbuje klucze w kolejności losowej i jeśli trafi na niedobry, to go chowa. Oblicz
prawdopodobieństwo otwarcia zamka:

a)w pierwszej probie
b)w trzeciej probie
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(A)=\frac{1}{10}\\
P(B)=\frac{9}{10}\cdot \frac{8}{9}\cdot\frac{1}{8}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Dziękuje wielkie, gdy by ich nie chował to by było w n-tej próbie.


\((\frac{9}{10})^{n-1} \frac{1}{10}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

Artegor pisze:Dziękuje wielkie, gdy by ich nie chował to by było w n-tej próbie.


\((\frac{9}{10})^{n-1} \frac{1}{10}\)
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ