dla rozkładu Bernoulliego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
milenkar90
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 09 gru 2016, 09:59
Podziękowania: 19 razy

dla rozkładu Bernoulliego

Post autor: milenkar90 »

Wyznacz wartość oczekiwaną dla rozkładu Bernoulliego.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(EX =\sum_{k=0}^n k {n \choose k} p^k q^{n-k} =\sum_{k=1}^n \frac{kn!}{k(k-1)!(n-k)!} p^k q^{n-k} =\sum_{k=1}^n \frac{n!}{(k-1)!(n-k)!} p^k q^{n-k} =\\= np \sum_{k=1}^n \frac{(n-1)!}{(k-1)!(n-k)!} p^{k-1} q^{n-k}= np \sum_{k=0}^{n-1} \frac{(n-1)!}{k!(n-1-k)!} p^k q^{n-1-k} = \\=np\sum_{k=0}^{n-1}{n-1\choose k}p^kq^{n-1-k}=np (p+q)^{n-1} = np\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ