reguła 3 - sigm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
laurelane
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:57
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

reguła 3 - sigm

Post autor: laurelane »

Przeciętny staż pracy 100 pracowników wynosi 8 lat, a obszar jego zmienności wyznaczony przez regułę 3 - sigm ma postać (2,14). Zakładając, że rozkład stażu pracy jest normalny, oblicz ilu pracowników ma staż:
a) mniejszy od 5 lat,
b) od 6 do 10 lat.

nie wiem jak obliczyć tę sigmę :(
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

domyślam się, że chodzi o to, że odległość średniej od \(2\) lub \(14\) wynosi \(3\) sigmy, czyli sigma wynosi \(2\)

np. a):

\(P(X<5) = P( \frac{X-8}{2} < \frac{5-8}{2} ) = P(Z < -1.5)\), Z ma rozkład normalny \(N(0;1), P(Z < -1.5)\) odczytujemy z tablic
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(3\sigma = 14\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ