Rzucamy symetryczną monetą do momentu wypadnięcia orła. Opisać przestrzeń
probabilistyczną modelującą to zdarzenie losowe. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wykonamy
rzutów mniej niż 7 i jednocześnie więcej niż 2?
Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo
\(\Omega\) jest nieskończona i przeliczalna gdy
\(\Omega = \left\{ (o),(r,o),(r,r,o),(r,r,r,o),... \right\}\)
\(A= \left\{ (r,r,o),(r,r,r,o), (r,r,r,r,o), (r,r,r,r,r,o), \right\}\)
\(P(A)= ( \frac{1}{2} )^3 + ( \frac{1}{2} )^4 + ( \frac{1}{2} )^5 + ( \frac{1}{2} )^6\)
\(\Omega = \left\{ (o),(r,o),(r,r,o),(r,r,r,o),... \right\}\)
\(A= \left\{ (r,r,o),(r,r,r,o), (r,r,r,r,o), (r,r,r,r,r,o), \right\}\)
\(P(A)= ( \frac{1}{2} )^3 + ( \frac{1}{2} )^4 + ( \frac{1}{2} )^5 + ( \frac{1}{2} )^6\)