prawdopodobieństwo wygrania w loterii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arturek999
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 306
Rejestracja: 21 lis 2012, 19:34
Podziękowania: 246 razy
Płeć:

prawdopodobieństwo wygrania w loterii

Post autor: arturek999 »

Witam, żeby obliczyć szansę wygrania w totolotku to korzystam z:
\(1/(\frac{1*(n-1)*(n-2)*...*(n-k+1)}{1*2*3*...*k} )\)

a) Czy może mi ktoś poradzić jak wygląda wzór, jeżeli chciałbym wygrać 2 razy z rzędu?

\(1/(\frac{1*(n-1)*(n-2)*...*(n-k+1)}{1*2*3*...*k}*\frac{1*(n-1)*(n-2)*...*(n-k+1)}{1*2*3*...*k} )\)

b) Czy może mi ktoś poradzić jak wygląda wzór, jeżeli chciałbym wygrać raz na 2 próby?

\(1/(\frac{1*(n-1)*(n-2)*...*((n-k+1)}{(1*2*3*...*k)*(1*2*3*...*k)})\)
ODPOWIEDZ