Witam,
Mam problem z następującym zadaniem:
"Prawdopodobieństwo, że snajper trafi do celu wynosi 0.80. Trzech snajperów zostało wysłanych na misję. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden z nich trafi do celu?"
Mam wątpliwości jak policzyć do zadanie? Poprzez rozkład dwumianowy? Poissona?
Z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu zadania,
Ola
prawdopodbieństwo - statystyka, prosze o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 lut 2017, 22:15
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Nie , po prostu przez schemat Bernoulliego.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Nie schemat, tylko niezależność.
"prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden z nich trafi do celu" = 1-"prawdopodobieństwo, że żaden z nich trafi do celu"=
1-"prawdopodobieństwo, że pierwszy nie trafi do celu" \(\cdot\) "prawdopodobieństwo, że drugi nie trafi do celu" \(\cdot\) "prawdopodobieństwo, że trzeci nie trafi do celu"
"prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden z nich trafi do celu" = 1-"prawdopodobieństwo, że żaden z nich trafi do celu"=
1-"prawdopodobieństwo, że pierwszy nie trafi do celu" \(\cdot\) "prawdopodobieństwo, że drugi nie trafi do celu" \(\cdot\) "prawdopodobieństwo, że trzeci nie trafi do celu"
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 lut 2017, 22:15
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: prawdopodbieństwo - statystyka, prosze o pomoc
Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Dla sprawdzenia - wyszło Wam 0,992?
Pozdrawiam,
Ola
Dla sprawdzenia - wyszło Wam 0,992?
Pozdrawiam,
Ola