znajdź kwantyle
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 07 lut 2017, 19:53
- Płeć:
znajdź kwantyle
Korzystając z tablic proszę znaleźć wartość kwantyli q0,15 i q0,85 standardowego rozkładu normalnego. Ile wynoszą wartości odpowiednich kwantyli dlar ozkładu normalnego N(1,2)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
To nic trudnego, o ile tablice są obszerne.
Jeśli są od 0,5, to trzeba poszukać takiego z, że \(\Phi(z)=0,85\) Z tablic odczytujemy: z=1,04
\(\Phi(-z)=1-\Phi(z) \So \Phi(-1,04)=1-0,85=0,15\)
\(\frac{q_{0,15}-1}{2}=-1,04\\
\frac{q_{0,85}-1}{2}=1,04\)
Reszta należy do cb.
Jeśli są od 0,5, to trzeba poszukać takiego z, że \(\Phi(z)=0,85\) Z tablic odczytujemy: z=1,04
\(\Phi(-z)=1-\Phi(z) \So \Phi(-1,04)=1-0,85=0,15\)
- Odp.: \(q_{0,15}=-1,04\\q_{0,85}=1,04\)
\(\frac{q_{0,15}-1}{2}=-1,04\\
\frac{q_{0,85}-1}{2}=1,04\)
Reszta należy do cb.