Statystyka test

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bbam111
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 26 sty 2017, 09:05
Płeć:

Statystyka test

Post autor: bbam111 »

Witam wszystkich forumowiczów i bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu testu
Z góry dziękuję za pomoc:

1. Podczas badania statystycznego wagi sportowców otrzymano następujące wielkości z próby: mediana-81, dominanta 75, współczynnik asymetrii 0,01. Na tej podstawie można sądzić że średnia waga wynosi w przybliżeniu:
A.84
B.72
C.87

2. jeśli wśród 200 pracowników 50 pracuje krócej niż 5 lat, 100 pracuje krócej niż 10 lat , zaś najdłuższy staż pracy wynosi 15 lat to oznacza, że:
A.mediana wynosi 10
B.kwartyl pierwszy wynosi 10
C.kwartyl 2 wynosi 10

3. Jeśli dla 10 obserwacji statystycznych cech X i Y średnia X=5, średnia Y=3, suma iloczynów X i Y =250 to kowariancja wyniesie:
A.50
B.10
C.Nie można jej wyznaczyć na podstawie tych danych

4.Jeśli kowariancja między wartościami X i Y wynosi 0, wariancja X=0,16, wariancja Y=0,25 to współczynnik korelacji Pearsona:
A.jest dodatni i wynosi 0,85
B.jest ujemny i wynosi -0,36
C.wynosi 0

5.Jeśli w badaniu dynamiki cen jednostkowych pewnego wyrobu uzyskano indeks o stałej strukturze Laspeyres'a o wartości 1,204 oraz indeks zmian strukturalnych Paascheg'o o wartości 0,749 wówczas indeks wszechstronny :
A.przyjmie wartość bliską 1,60
B.przyjmie wartość bliską 0,9
C.przyjmie wartość bliską 0,62

6. pomiedzy przyrostami względnymi wyrażonymi w ułamku oraz indeksami indywidualnymi wyrażonymi w ułamku zachodzi zależność:
A.indeks=przyrost +100
B.przyrost=indeks +1
C.indeks=przyrost +1

7. Jeśli przy badaniu statystycznym dynamiki przychodów w latach 2000-2010 otrzymano indeks łańcuchowy dla roku 2010 o wartości 134% oznacza to, że:
A.przychodzy w 2010 wzrosły w stosunku do 2000 o 34%
B.średnie tempo przychodów wynosi 3,4% rocznie
C.przychody w 2010 spadły w stosunku do 2000 o 34%

8. Dla 10 operacji otrzymano funkcje regresji Y^=0,4X+a0, ponadto wiadomo, że suma Y=500, średnia X=100, ocena współczynnika a0 wynosi:
A.12
B.24
C.10

9. W badaniu dynamiki pewnego zjawiska w latach 2001-2010 otrzymano funkcję trendu Y^=2t+a0, ponadto wiadomo, że suma wartości Y=250, odchylenie standardoweY=100, parametr a0 przyjmuje wartość:
A.14
B.25
C.2,5

10. Jeśli dla dwóch cech ilościowych X i Y otrzymano dwie funkcje regresji : Y^=0,52X+2 oraz X^=1,25+5X wówczas współczynnik korelacji liniowej Pearsona, wynosi w przybliżeniu:
A.0,81
B.0,87
C.2,05

11. Jeśli zróżnicowanie względne wynosi 25%, zaś odchylenie standardowe wynosi 10 jednostek to średni poziom zjawiska wynosi:
A.cztery razy więcej niż zróżnicowanie bezwzględne
B.40
C.25

12.Jeśli pole pod Krzywą Lorenza wynosi 1000 to wspołczynnnik lorenza:
A.wynosi 500
B.przyjmuje wartość 0,80
C.nie można wyznaczyć wartości tego współczynnika

13.W badaniu statystycznym wzrostu 100 dziewcząt i 100 chłopców w wieku szkolnym otrzymano: średnia chłopców=156, średnia dziewcząt=154, wariancja chłopców= =2(chyba bo nie wyraźnie;/), odchylenie standardowe dziewcząt=2, onacza to:
A.wariancja ogólna wynosi 7,5
B.dyspersja ogólna wynosi 6,5
C.wariancja wewnątrzgrupowa wynosi 3

14. wariancja dzienna obrotówna GPW w pewnym tygodniu wyniosła 16(mln...)3 Przy średniej wartości obrotów na poziomie 100 mln . Oznacza to, że:
A.wartość obrotów różniła się średnio od przeciętnej obrotów o 4mln.
B.Zróżnicowanie względne obrotów wyniosła 4%
C. Zróżnicowanie względne obrotów wyniosła prawie 50 %
ODPOWIEDZ