Wartość oczekiwana liczby szóstek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nabu
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 23 paź 2015, 13:36
Podziękowania: 9 razy

Wartość oczekiwana liczby szóstek

Post autor: Nabu »

Hej,
mam takie zadanie:
Rzucamy 25 razy kostką sześcienną.
a) Jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba szóstek.
b) Oblicz wartość oczekiwaną liczby szóstek.
Podpunkt a) zrobiłem tak:
p=\(\frac{1}{6}\) q=\(\frac{5}{6}\)
(n+1) * p = 26 * \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{26}{6}\)\(\approx\)4,33
czyli 4

Podpowie ktoś jak zrobić podpunkt b? Czy punkt a zrobiłem poprawnie?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wartość oczekiwana liczby sukcesów,czyli liczby szóstek w 25 rzutach wyraża wzór
\(ES_{N}=N\cdot p\\N=25\\p=\frac{1}{6}\\ES_{25}=25\cdot\frac{1}{6}=\frac{25}{6}=4\frac{1}{6}\approx 4\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ