Statystyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paulinamatematyk
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 sty 2017, 22:13
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Statystyka

Post autor: paulinamatematyk »

Proszę o pomoc. :)
H0: Wariancja populacji; σ2 = 49
H1: Wariancja populacji; σ2 > 49
Poziom istotności; α = 5%
Rozkład populacji: normalny
Liczebność próby; n = 47
Wariancja z próby; s2 = 16



Jakich należy użyć formuł w excelu, aby otrzymać:

a) wartość krytyczna
b) statystyka testowa
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

a) z rozkładu \(\chi^2\) z 46 stopniami swobody ,
  • formuła w EXCELU: ROZKŁ.CHI.ODWR.PS(0,05;46)
b) statystyka testowa: \(\frac{nS^2}{\sigma_0^2}= \frac{47 \cdot 16}{49}\)
ODPOWIEDZ