Witam. Proszę o pomoc w poniższym zadaniu.
Dane:
H0: Średnia populacji; μ = 144
H1: Średnia populacji; μ ≠ 144
Poziom istotności; α = 5%
Rozkład populacji: normalny
Liczebność próby; n = 20
Średnia z próby; = 142,7
Wariancja z próby; s^2 = 10,24
Jakich należy użyć formuł w excelu, aby otrzymać:
Rodzaj testu:
Dolna wartość krytyczna =
Górna wartość krytyczna =
Statystyka testowa =
Decyzja:
Proszę o pomoc
Statystyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 04 sty 2017, 22:13
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Wartości krytyczne (dolna i górną) znajdujemy z rozkładu t-studenta z 20-1=19 stopniami swobody.
\[\alpha=0,05 \So t_k=\pm 2,093\]
(korzystam z tablic tutaj: http://math.uni.lodz.pl/~skalskg/MiSwF/ ... udenta.pdf )
Wzory są dwa wzory na statystykę testową, nie wiem, który stosujecie - wybierz sama: \[t= \frac{\kre{X}-\mu}{s}\sqrt{n}\,\,\, \text{ lub }\,\,\,t= \frac{\kre{X}-\mu}{s}\sqrt{n-1}\] Po obliczeniu wartości t z jednego z wzorów, sprawdzamy czy \(t\in (-2,093 ; 2,093)\).Jeśli nie, hipotezę \(H_0\) odrzucamy.
Jeśli należy (tak jest w tym przypadku) - nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej.
Mam nadzieję, że da się to zrozumieć. Aha, daj znać z którego wzoru skorzystałaś.
Wzory są dwa wzory na statystykę testową, nie wiem, który stosujecie - wybierz sama: \[t= \frac{\kre{X}-\mu}{s}\sqrt{n}\,\,\, \text{ lub }\,\,\,t= \frac{\kre{X}-\mu}{s}\sqrt{n-1}\] Po obliczeniu wartości t z jednego z wzorów, sprawdzamy czy \(t\in (-2,093 ; 2,093)\).Jeśli nie, hipotezę \(H_0\) odrzucamy.
Jeśli należy (tak jest w tym przypadku) - nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej.
Mam nadzieję, że da się to zrozumieć. Aha, daj znać z którego wzoru skorzystałaś.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 04 sty 2017, 22:13
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Statystyka
Do obliczania statystyki testowej korzystam z pierwszego wzoru.
Jeśli mam podaną wariancję populacji do obliczenia wartości krytycznej stosuję formułę w excelu rozkładu normalnego. Problem pojawia się, gdy w zadaniu zamiast wariancji populacji jest podana wariancja z próby., ponieważ te metody już się nie sprawdzają. Nie wiem jak wyliczyć wtedy statystykę testową, ani jakiej formuły użyć do wyznaczenia wartości krytycznej.
Jeśli mam podaną wariancję populacji do obliczenia wartości krytycznej stosuję formułę w excelu rozkładu normalnego. Problem pojawia się, gdy w zadaniu zamiast wariancji populacji jest podana wariancja z próby., ponieważ te metody już się nie sprawdzają. Nie wiem jak wyliczyć wtedy statystykę testową, ani jakiej formuły użyć do wyznaczenia wartości krytycznej.