grupa krwi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 738
- Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
- Podziękowania: 258 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
grupa krwi
spośród 200 zbadanych pacjentów pewnego szpitala 8% miało grupę krwi AB, a sposród nich 25% miało czynnik Rh-. Czy mozna stwierdzic, ze procent osób o krwi AB Rh- jest mniejszy niz 3%. Poziom istotnosci 0,01.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Chodzi o oszacowanie proporcji. Wzór może mieć różne postacie - ja znam taki:
\[\kre{p}-z_{\alpha/2} \sqrt{ \frac{\kre{p} \cdot \kre{q}}{n} }<p<\kre{p}+z_{\alpha/2} \sqrt{ \frac{\kre{p} \cdot \kre{q}}{n} }\]
\(\kre{p}\) - proporcja osób ABRh- z próby,
\(\kre{q}=1-\kre{p}\),
\(n\) - liczebność próby,
\(z_{\alpha/2}\) - współczynnik z tablic rozkładu normalnego dobrany do współczynnika istotności
U nas: \(n=200,\,\,\,\kre{p}= \frac{0,25 \cdot (0,08 \cdot 200)}{200}=0,02,\,\,\, \kre{q}=0,98,\,\,\, z_{0,005}=2,57\)
Stąd \(p<0,02+2,57 \cdot \sqrt{ \frac{0,02 \cdot 0,98}{200} }\approx 4,5\%\)
\(\kre{q}=1-\kre{p}\),
\(n\) - liczebność próby,
\(z_{\alpha/2}\) - współczynnik z tablic rozkładu normalnego dobrany do współczynnika istotności
U nas: \(n=200,\,\,\,\kre{p}= \frac{0,25 \cdot (0,08 \cdot 200)}{200}=0,02,\,\,\, \kre{q}=0,98,\,\,\, z_{0,005}=2,57\)
Stąd \(p<0,02+2,57 \cdot \sqrt{ \frac{0,02 \cdot 0,98}{200} }\approx 4,5\%\)
- Odp.: Nie ma podstaw do stwierdzenia, że procent osób o krwi AB Rh- jest mniejszy niż 3%