prawdopodobienstwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

prawdopodobienstwo

Post autor: kate84 »

Zdarzenia A, B, C tworzą podział przestrzeni zdarzen elementarnych \(\Omega\) .
Oblicz \(P(A)\) jesli \(P(A \cup B)=0,5\) oraz \(P(A \cup C)=0,8\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: prawdopodobienstwo

Post autor: radagast »

kate84 pisze:Zdarzenia A, B, C tworzą podział przestrzeni zdarzen elementarnych \(\Omega\) .
Oblicz \(P(A)\) jesli \(P(A \cup B)=0,5\) oraz \(P(A \cup C)=0,8\).
Skro A,B, C tworzą podział to \(A,B,C\) są parami rozłączne i \(A \cup B \cup C= \Omega\)
zatem \(P(A)=0,3; P(B)=0,2;P(C)=0,5\).
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: prawdopodobienstwo

Post autor: kate84 »

\(P(A)=0,3; P(B)=0,2;P(C)=0,5\)

skąd te wartości???
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Z głowy, czyli z niczego .... albo z układu równań.
a+b+c=1
a+b=0,5
a+c=0,8
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

dziekuje :D
ODPOWIEDZ