zmienne losowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MonikaPL
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 19 gru 2016, 23:53

zmienne losowe

Post autor: MonikaPL »

Pomocy!
Dany jest rozkład zmiennej losowej X:P(X=−2) = 0,1,P(X=−1) = 0,3,P(X= 0) = 0,2,P(X= 2) = 0,1,P(X= 3) = 0,2,P(X= 4) = 0,1. Wyznacz rozkład zmiennej losowej a)U=1/4X+ 1, b)U=X^2.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: zmienne losowe

Post autor: radagast »

MonikaPL pisze:Pomocy!
Dany jest rozkład zmiennej losowej X:P(X=−2) = 0,1,P(X=−1) = 0,3,P(X= 0) = 0,2,P(X= 2) = 0,1,P(X= 3) = 0,2,P(X= 4) = 0,1. Wyznacz rozkład zmiennej losowej a)U=1/4X+ 1, b)U=X^2.
a)
P(U=−\(\frac{1}{2}+1\)) =P(U=\(\frac{1}{2}\)) = 0,1,
P(U=−\(\frac{1}{4}+1\)) =P(U=\(\frac{3}{4}\)) = 0,3,
P(U= 1) = 0,2,
P(U= \(\frac{1}{2}+1\)) = P(U= \(\frac{3}{2}\)) =0,1,
P(U=\(\frac{7}{4}\)) = 0,2,
P(U=2) = 0,1.


b) sama wzorując się na a)
(Uwaga zmienna losowa U przyjmuje wartości :4,1,0,9,16)
ODPOWIEDZ