zmienne losowe dyskretne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MonikaPL
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 19 gru 2016, 23:53

zmienne losowe dyskretne

Post autor: MonikaPL »

Pomocy! Prawdopodobieństwo trafienia do celu w jednym strzale jest równe 1/5.
Niech X oznacza liczbę strzałów celnych w wykonanej serii 5 niezależnych strzałów.
Znajdź rozkład zmiennej losowej X. Obliczyć prawdopodobieństwo tego,
że liczba strzałów celnych będzie mniejsza niż dwa.
Podaj najbardziej prawdpodobną liczbę strzałów
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

ROZKŁAD: \(P(X=k)={5\choose k} \left( \frac{1}{5} \right)^k \left( \frac{4}{5} \right)^{5-k} ,\,\,\, k=0,1,2,3,4,5\)
MNIEJ NIŻ 2 STRZAŁY: \(\,\,p=P(X=0)+P(X=1)\)

Najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów w schemacie Bernoulli'ego (n=5, p=0,2)

  • Jeśli (n + 1)p nie jest liczbą całkowitą, to najbardziej prawdopodobną liczbą sukcesów w schemacie n prób Bernoulliego, jest największa liczba całkowita mniejsza od (n + 1)p. Jeśli natomiast (n + 1)p jest liczbą całkowitą, to najbardziej prawdopodobne są dwie wartości: (n + 1)p - 1 oraz (n + 1)p.
ODPOWIEDZ