Statystyka testowa, wartość krytyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paulinamatematyk
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 sty 2017, 22:13
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Statystyka testowa, wartość krytyczna

Post autor: paulinamatematyk »

Dzień dobry. Mam problem z rozwiązaniem zadania w excelu.
1. Poziom ufności; 1-α = 95%
Rozkład populacji: normalny
Wariancja z próby; s2 = 10,89
Liczebność próby; n = 14
Średnia z próby; = 124,6

Jakich należy użyć formuł w excelu, aby uzyskać:
a) Dolna granica przedziału ufności dla średniej populacji
b) Górna granica przedziału ufności dla średniej populacji?
Majać wariancję z populacji korzystałam z funkcji UFNOŚĆ, problem pojawił się, ponieważ w tym przypadku występuje wariancja z próby.
2.
H0: Średnia populacji; μ = 144
H1: Średnia populacji; μ ≠ 144
Poziom istotności; α = 5%
Rozkład populacji: normalny
Liczebność próby; n = 20
Średnia z próby; = 142,7
Wariancja z próby; s2 = 10,24
Rodzaj testu: dwustronny
c) Dolna wartość krytyczna =
d) Górna wartość krytyczna =
e) Statystyka testowa =
Jakie formuły są potrzebne tutaj?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
paulinamatematyk
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 sty 2017, 22:13
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Statystyka

Post autor: paulinamatematyk »

Proszę o pomoc. :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Statystyka testowa, wartość krytyczna

Post autor: panb »

paulinamatematyk pisze:Dzień dobry. Mam problem z rozwiązaniem zadania w excelu.
1. Poziom ufności; 1-α = 95%
Rozkład populacji: normalny
Wariancja z próby; s2 = 10,89
Liczebność próby; n = 14
Średnia z próby; = 124,6

Jakich należy użyć formuł w excelu, aby uzyskać:
a) Dolna granica przedziału ufności dla średniej populacji
b) Górna granica przedziału ufności dla średniej populacji?
Mając wariancję z populacji korzystałam z funkcji UFNOŚĆ, problem pojawił się, ponieważ w tym przypadku występuje wariancja z próby.
Odp.: UFNOŚĆ.T(0,05;3,3;14) :=1,905
UWAGA: \(\sigma=\sqrt{10,89}=3,3\)
a) 124,6-1,905
b) 124,6+1,905
paulinamatematyk
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 sty 2017, 22:13
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: paulinamatematyk »

Czy można formułe UFNOŚĆ.T zastąpić inną formułą? Ponieważ nie ma jej w wersji excela 2007.
ODPOWIEDZ