Mam podaną gestosc:
\(f(x)=0,5 x \in <2,4>\)
\(f(x)=0 dla pozostałych\)
Oblicz kwartyl \(x_{0,25}\)
kwartyl
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Ten kwartyl z definicji określa równość \(F(x_{0,25})=0,25\), gdzie \(F(x)\) to dystrybuanta rozkładu.
Właśnie znalezienie dystrybuanty jest tu zadaniem .
\(F(x)= \int_{- \infty }^{x} f(x)dx= \begin{cases}0&\text{dla}&x<2\\0,5(x-2)&\text{ dla }&2\le x \le 4\\1&\text{ dla }&x>4 \end{cases}\)
Skoro \(F(x)=0,25 \So x=2,5\)
Właśnie znalezienie dystrybuanty jest tu zadaniem .
\(F(x)= \int_{- \infty }^{x} f(x)dx= \begin{cases}0&\text{dla}&x<2\\0,5(x-2)&\text{ dla }&2\le x \le 4\\1&\text{ dla }&x>4 \end{cases}\)
Skoro \(F(x)=0,25 \So x=2,5\)
- Odp.: \(x_{0,25}=2,5\)