obliczyc prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

obliczyc prawdopodobieństwo

Post autor: kate84 »

Jedna z grup składa się ze studentów i studentek różnych wydziałów:
12 osób z X, 3 osoby z Y i 5 osób z T.
Wiadomo poza tym, że na X studentki stanowią 65%, na Y 55% i na T 40%.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że pierwsza osoba z grupy, która wyruszy na trasę:
a) jest studentem z T,
b) jeśli pierwsza wyruszyła studentka, że studiuje na T?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(A)=\frac{5}{20}\cdot\frac{60}{100}\)

\(P(B)=\frac{0,4\cdot\frac{5}{20}}{0,65\cdot \frac{12}{20}+0,55\cdot\frac{3}{20}+\frac{5}{55}\cdot 0,4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

z jakich wzorów skorzystałes?
ODPOWIEDZ