Witam, mam problem ze statystyką. Proszę o pomoc jakie formuły należy wprowadzić w excelu, aby otrzymać":
1. rozkład normalny zmiennej X ; średnia= 197 ; odchylenie standardowe 5
a) P( X > 150,3 ) =
b) P( X > x0 ) = 0,53 ==> x0 =
c) P( 189,3 < X < 211,1 ) =
korzystając z funkcji =rokład.normalny wyskakuje błąd. Funkcja ta działa tylko w przypadku gdy P(X<80)
2.rozkład zmiennej X chi-kwadrat ; stopnie swobody n = 24
a) P( X < 18,3 ) =
b) P( 20,2 < X < 24,8 ) =
Bardzo proszę o podanie formuł, których należy użyć w excelu do poszczególnych podpunktów. Z góry dziękuję
Statystyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 04 sty 2017, 22:13
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
1a) rezultat jest równy 1, bo takie dane
1b) \(P(X>x_0)=1-P(X\le x_0)=0,53 \So P(X\le x_0)=1-0,53\)
2b) ROZKŁ.CHI(24,8;24;1)-ROZKŁ.CHI(20,2;24;1)
Te jedynki na końcu oznaczają, że chodzi o dystrybuantę, a nie gęstość prawdopodobieństwa.
- 1-ROZKŁ.NORMALNY(150,3;197;5;1)
1b) \(P(X>x_0)=1-P(X\le x_0)=0,53 \So P(X\le x_0)=1-0,53\)
- ROZKŁ.NORMALNY.ODWR(1-0,53;197;5)
- ROZKŁ.NORMALNY(211,1;197;5;1)- ROZKŁ.NORMALNY(189,3;197;5;1)
2b) ROZKŁ.CHI(24,8;24;1)-ROZKŁ.CHI(20,2;24;1)
Te jedynki na końcu oznaczają, że chodzi o dystrybuantę, a nie gęstość prawdopodobieństwa.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 16
- Rejestracja: 04 sty 2017, 22:13
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Statystyka
Dziękuję bardzo
A jaką należy wstawić formułę jeśli:
rozkład zmiennej X : studenta
stopnie swobody n : 12
a) P( X > -0,2 ) =
b)P( X < -2,4 ) =
c) P( X > x0 ) = 0,6 ==> x0 =
d) P( -1,5 < X < 1,3 ) =
Żadne z wcześniej użytych formuł nie dają poprawnych wyników
A jaką należy wstawić formułę jeśli:
rozkład zmiennej X : studenta
stopnie swobody n : 12
a) P( X > -0,2 ) =
b)P( X < -2,4 ) =
c) P( X > x0 ) = 0,6 ==> x0 =
d) P( -1,5 < X < 1,3 ) =
Żadne z wcześniej użytych formuł nie dają poprawnych wyników