W skład złożonej aparatury wchodzi między innymi tysiąc elementów określonego rodzaju. Prawdpodobieństwo uszkodzenia w ciągu roku każdego z tych elementów wynosi 0,001 i nie zależy od stanu pozostałych. Obliczyć prawdopdobieństwo uszkodzenia w ciągu roku
a) dokładnie dwóch elementów,
b) nie mniej niż dwóch elementów.
Prawdopodobieństwo trafienia do celu w jednym strzale jest równe15. Niech X oznacza liczbę strzałów celnych w wykonanej serii 5 niezależnych strzałów. Znajdź rozkładzmiennej losowej X. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że liczba strzałów celnych będzie mniejsza niż dwa. Podaj najbardziej prawdpodobną liczbę strzałów.
Prosiłabym o pomoc w tych zadankach z wytłumaczeniem. Z góry dziękuję
Pomocy!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Trochę późno się za to zabierasz. I po co ten dramatyczny ton!
a) \(p={1000\choose2} \cdot 0,001^2 \cdot 0,999^{998}\)
b) \(p=1- \left[ {1000\choose 0} \cdot 0,001^0 \cdot 0,999^{1000}+{1000\choose1} \cdot 0,001^1 \cdot 0,999^{999} \right]\)
Jeśli chodzi o drugie zadanie, to skoro piszesz, że "prawdopodobieństwo trafienia do celu w jednym strzale jest równe15", to nie mam nic do dodania. Jak ci mogło przez klawiaturę przejść takie prawdopodobieństwo!?!
Ono NIGDY NIE JEST WIĘKSZE OD 1.
a) \(p={1000\choose2} \cdot 0,001^2 \cdot 0,999^{998}\)
b) \(p=1- \left[ {1000\choose 0} \cdot 0,001^0 \cdot 0,999^{1000}+{1000\choose1} \cdot 0,001^1 \cdot 0,999^{999} \right]\)
Jeśli chodzi o drugie zadanie, to skoro piszesz, że "prawdopodobieństwo trafienia do celu w jednym strzale jest równe15", to nie mam nic do dodania. Jak ci mogło przez klawiaturę przejść takie prawdopodobieństwo!?!
Ono NIGDY NIE JEST WIĘKSZE OD 1.