Pomóżcie, proszę!!
Indeksy płac nominalnych w okresie od stycznia do kwietnia (miesiąc poprzedni=100%) przedstawiały się następująco: 103%, 97%, 106%, 104%
a) Jaka była płaca nominalna w styczniu w porównaniu z kwietniem, a jak zmieniła się płaca w styczniu w porównaniu z lutym?
b) Jeśli wiadomo, że płaca nominalna w lutym wynosiła 700 zł, to w styczniu wynosiła ...
c) Jeśli wiadomo, że inflacja w kwietniu (w porównaniu z marcem) wynosiła 2,63 %, to jak zmieniła się płaca realna w kwietniu w porównaniu z marcem.....?
POMOCY-STATYSTYKA-INDEKSY!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
a) w kwietniu płaca stanowiła ok. 110% płacy w styczniu
b) \(x\cdot 0,97 = 700 \So x = 721,65\)
c) wzrosła o 1,37 %
b) \(x\cdot 0,97 = 700 \So x = 721,65\)
c) wzrosła o 1,37 %
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl