jak obliczyc proawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

jak obliczyc proawdopodobieństwo

Post autor: kate84 »

jak obliczyc proawdopodobieństwo, a raczej jak mogę to inaczej rozpisac?:
\(P(S_{84}>52|S_{84}>50)\)?

Obliczyłam osobno
\(S_{84}>52\) i \(S_{84}>50\) ale nie wiem czy tak mozna i nie wiem jak cos jak dalej to rozwiązac.
Bardzo prosze o wskazówki.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A co to jest \(S_{84}\)?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Podejrzewam, że chodzi o liczbę sukcesów w schemacie 84 prób Bernoulliego. Jeśli tak, to podziel jedno co Ci wyszło przez drugie i masz wynik :).
\(P \left( S_{84}>52|S_{84}>50\right)= \frac{P \left( S_{84}>52 \cap S_{84}>50\right)}{P \left( S_{84}>50\right)}=\frac{P \left( S_{84}>52 \right)}{P \left( S_{84}>50\right)}\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

to jeszcze jedno. bo mam takie wyniki:
\(P(S_{84}>21 \frac{2}{3} )\) oraz \(P(S_{84}>20 \frac{5}{6} )\) to jak to podzielic?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Chyba się całkiem nie rozumiemy :(
\(P \left( S_{84}>52|S_{84}>50\right)=\frac{P \left( S_{84}>52 \right)}{P \left( S_{84}>50\right)}=\displaystyle \frac{ \sum_{i=53}^{84} {84 \choose i} p^i \left(1-p \right)^{84-i} }{ \sum_{i=51}^{84} {84 \choose i} p^i \left(1-p \right)^{84-i} }=\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

oj no rzeczywiscie:( to troche duza ta liczba wyjdzie:(
czyli to co ja obliczałam to nie jest potrzebne?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Może i potrzebne tylko nie wiemy co znaczy (moje przypuszczenia okazały się być nietrafione).
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Chyba chodzi o prawdopodobieństwo warunkowe,ale nie bardzo rozumiem ten zapis...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Ja moze napisze całkowitą tresc zadania.

Zmienne losowe \(X_{1},X_{2},...,X_{84}\) są niezależne o jednakowym rozkładzie zadanym gestoscia :
\(f(x)= 1,5 \sqrt{x}\) dla \(x \in [0,1]\) oraz \(f(x)=0\) w przeciwnym przypadku.
Oblicz przybliżone prawdopodobieństwo \(P(S_{84}>52|S_{84}>50)\).
Ostatnio zmieniony 09 gru 2016, 14:02 przez kate84, łącznie zmieniany 1 raz.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

obliczyłam:
\(EX= \frac{3}{5}\)
\(EX^2= \frac{12}{175}\)
Parametry nu=0 oraz \(\sqrt{nu}=2,4\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: jak obliczyc proawdopodobieństwo

Post autor: kate84 »

bardzo prosze o pomoc
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: jak obliczyc proawdopodobieństwo

Post autor: radagast »

No to napisz wreszcie co to jest \(S_{84}\).
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Nie wiem. Takie dostalam wytyczne do zadania. Moze wykladowcy chodzilo o X a nie o S?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Tresc zadania napisalam w poscie z 13.59
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: jak obliczyc proawdopodobieństwo

Post autor: Panko »

To jest przykład na zastosowanie tw Lindeberga- Levy'ego ( jedno z Centralnych Twierdzeń Granicznych )
To \(S_{84}= \sum_{i=1}^{84} X_i\)
ODPOWIEDZ