jak odczytac z tablic

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

jak odczytac z tablic

Post autor: kate84 »

jak odczytac z tablic rozkładu normalnego \(\Phi(6,67)\)?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie da się. Tablice są tylko do rozkładu U(0,1), a właściwie jego dystrybuanty, nazwijmy ją \(\Phi_0(x)\) .
Jeśli chcesz info o rozkładzie N(6,67), to trzeba standaryzować zmienną o tym rozkładzie.
\(\Phi(x)=P(X\le x)=P \left( \frac{X-6}{67} \le \frac{x-6}{67} \right)= P\left( U\le\frac{x-6}{67}\right)=\Phi_0 \left( \frac{x-6}{67}\right)\)
Wartość tę znajduje się w tablicach rozkładu normalnego.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

hmm to musiałam zrobic bład w rachunkach, albo nie wiem.
Moze napisze Ci tresc zadania i dałbys rade mi troche pomóc?

Mam podane:
\(u=EX=0,6\)
\(EX^2=0,8\)
\(\sigma^2=EX^2-(EX)^2=0,44\)
\(nu=159 \cdot 0,6=95,4\)
\(\sqrt{n\sigma}= \sqrt{159 \cdot 0,44}=8,36\)
i trzeba obliczyc: \(P(S_{159}<40)=\)?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Ma ktos pomysł na to zadanie??
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(S_{159}\sim N(95,4; 8,36) \So P(S_{159}<40)=P \left( \frac{S_{159}-95,4}{8,36}< \frac{40-95,4}{8,36}\right)=P \left( \frac{S_{159}-95,4}{8,36}<-6,6268\right)=\\ =\Phi_0(-6,6268)=1-\Phi_0(6,6268)\approx 1-1=0\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Czemu 1-0?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Powinno być 1-1=0, bo \(\Phi_0(6,63)=1\) - już poprawiłem.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

A wartosci w tablicach sa do 4. Skad wiadomo ze to to jesto jest rowne 1?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Zobacz ile jaka jest wartość dla 4. Powyżej to się przyjmuje 1.
Liczyłem w Excelu dla (-6.63). 11 zer po przecinku i potem (chyba ) jedynka, to blisko zera, nie uważasz?
ODPOWIEDZ