Zadanie - prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klasyczny
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 07 lis 2015, 18:41
Podziękowania: 59 razy
Płeć:

Zadanie - prawdopodobieństwo

Post autor: Klasyczny »

2. Strzelec trafia w tarczę z prawdopodobieństwem 0,8. Jakie jest prawdopodobieństwo , że na 10 strzałów:
a) co najmniej 6 razy trafi w tarczę
b) 9 razy trafi w tarczę
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zadanie - prawdopodobieństwo

Post autor: radagast »

Klasyczny pisze:2. Strzelec trafia w tarczę z prawdopodobieństwem 0,8. Jakie jest prawdopodobieństwo , że na 10 strzałów:
Schemat Bernoulliego s p-stwem sukcesu w pojedynczej próbie \(0,8\)
\(\)
Klasyczny pisze:a) co najmniej 6 razy trafi w tarczę
p-stwo co najmniej 6-ciu sukcesów :\(\displaystyle P(s \ge 6)=\sum_{i=6}^{10} { 10\choose i} 0,8^i \cdot 0,2^{10-i}\)
Klasyczny pisze:b) 9 razy trafi w tarczę
\(P(s=9)=\displaystyle { 10\choose 9} 0,8^9 \cdot 0,2^{1}\)
ODPOWIEDZ