wartość oczekiwana
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wartość oczekiwana
Gra polega na tym, że gracz A płaci graczowi B 18 + x zł. Następnie rzuca dwiema kostkami. Jeśli
na obu kostkach wypadną szóstki, to gracz A otrzymuje 8x zł. Jeśli szóstka będzie na jednej kostce, to
otrzymuje 4x zł. W pozostałych przypadkach nie otrzymuje nic.
Dla jakiego a gra jest sprawiedliwa?
na obu kostkach wypadną szóstki, to gracz A otrzymuje 8x zł. Jeśli szóstka będzie na jednej kostce, to
otrzymuje 4x zł. W pozostałych przypadkach nie otrzymuje nic.
Dla jakiego a gra jest sprawiedliwa?
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Zmienna \(X\) opisująca wygraną ma taki rozkład: \(X\sim \left\{\left( \frac{1}{36},8x \right),\left( \frac{1}{6},4x \right),\left( \frac{29}{36},-18-x \right) \right\}\)
No to
\(EX= \frac{8x}{36}+ \frac{4x}{6} - \frac{29(18+x)}{36}\)
Gra jest sprawiedliwa jeśli \(EX=0\)
Policz sobie
(Wyszło mi 174)
No to
\(EX= \frac{8x}{36}+ \frac{4x}{6} - \frac{29(18+x)}{36}\)
Gra jest sprawiedliwa jeśli \(EX=0\)
Policz sobie
(Wyszło mi 174)
Czy w przypadku gdy została wyrzucona jedna szóstka prawdopodobieństwo nie powinno być równe \(\frac{5}{36}\)?
Tj. \(\frac{1}{6} \cdot \frac{5}{6}\) (wyrzucona 6 i 5 możliwości na drugiej kostce).
Tj. \(\frac{1}{6} \cdot \frac{5}{6}\) (wyrzucona 6 i 5 możliwości na drugiej kostce).
Ostatnio zmieniony 04 gru 2015, 15:53 przez Int, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
To jest nieco trudniejsze:
\(X\sim \left\{\left(0;0,8^{100} \right) ; \left(1; { 100\choose 1 } \cdot 0,8^{99} \cdot 0,2^{1} \right) ;...; \left(99; { 100\choose 99 } \cdot 0,8^{1} \cdot 0,2^{99} \right); \left(100; 0,8^{100} \right) \right\}\)
\(\displaystyle EX= \sum_{i=0}^{100} i \cdot { 100\choose i } \cdot 0,8^{100-i} \cdot 0,2^{i}\)
i trzeba tę sumę jakoś sprytnie policzyć . I to właśnie jest ta trudność .
\(X\sim \left\{\left(0;0,8^{100} \right) ; \left(1; { 100\choose 1 } \cdot 0,8^{99} \cdot 0,2^{1} \right) ;...; \left(99; { 100\choose 99 } \cdot 0,8^{1} \cdot 0,2^{99} \right); \left(100; 0,8^{100} \right) \right\}\)
\(\displaystyle EX= \sum_{i=0}^{100} i \cdot { 100\choose i } \cdot 0,8^{100-i} \cdot 0,2^{i}\)
i trzeba tę sumę jakoś sprytnie policzyć . I to właśnie jest ta trudność .
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re:
Tak , masz rację ! Pomyliłam się . Popraw sobie.Int pisze:Czy w przypadku gdy została wyrzucona jedna szóstka prawdopodobieństwo nie powinno być równe \frac{5}{36}? Tj. \frac{1}{6} \cdot \frac{5}{6} (wyrzucona 6 i 5 możliwości na drugiej kostce).
O ile się znów nie pomyliłam to tym razem wychodzi x=-522. czyli gracz przystępując do gry powinien dostać 504 zł.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Zmienna \(X\) opisująca wygraną ma taki rozkład: \(X\sim \left\{\left( \frac{1}{36},8x \right),\left( {6 \choose 1} \cdot \frac{1}{6} \cdot \frac{5}{6} ,4x \right),\left( \frac{29}{36},-18-x \right) \right\}\)
No to
\(EX= \frac{8x}{36}+ \frac{120x}{36} - \frac{29(18+x)}{36}\)
\(x=5 \frac{27}{99}\)
Ale ja mam dziś zły dzień (ciągle się mylę ).
No to
\(EX= \frac{8x}{36}+ \frac{120x}{36} - \frac{29(18+x)}{36}\)
\(x=5 \frac{27}{99}\)
Ale ja mam dziś zły dzień (ciągle się mylę ).
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 29
- Rejestracja: 06 mar 2021, 16:35
- Podziękowania: 11 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re:
Jest to błędna odpowiedź. W rzucie kostkami gdzie tylko jedna ma być szóstką powinno być prawdopodobieństwo 10/36 a nie 30/36radagast pisze: ↑04 gru 2015, 16:10 Zmienna \(X\) opisująca wygraną ma taki rozkład: \(X\sim \left\{\left( \frac{1}{36},8x \right),\left( {6 \choose 1} \cdot \frac{1}{6} \cdot \frac{5}{6} ,4x \right),\left( \frac{29}{36},-18-x \right) \right\}\)
No to
\(EX= \frac{8x}{36}+ \frac{120x}{36} - \frac{29(18+x)}{36}\)
\(x=5 \frac{27}{99}\)
Ale ja mam dziś zły dzień (ciągle się mylę ).