karty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 09 mar 2011, 18:30
- Podziękowania: 26 razy
karty
Z talii 52 kart rozdajemy każdemu z 4 graczy po 5 kart. Oblicz liczbę wszystkich rozdań, w których każdy gracz ma jakaś figurę.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 09 mar 2011, 18:30
- Podziękowania: 26 razy
karty
Porównaj prawdopodobieńswto, że w brydżu gracz W otrzyma wszystkie 13 pików, w dwóch modelach:
a) Dajemy losowo każdemu z gracy od razu po 13 nieuporządkowanych kart. W tym przypadku zdarzeniem elementarnym jest uporządkowana czwórka podzbiorów 13-elementowych.
b)Rozdajemy karty tradycyjnie, tzn. najpierw tasujemy karty, a potem kolejno dajemy graczom po jednej (zaczynając od W). W tym przypadku zdarzeniem elementarnym jest permutacja 52 kart.
Czy prawdopodobieństwa są te same? Dlaczego?
a) Dajemy losowo każdemu z gracy od razu po 13 nieuporządkowanych kart. W tym przypadku zdarzeniem elementarnym jest uporządkowana czwórka podzbiorów 13-elementowych.
b)Rozdajemy karty tradycyjnie, tzn. najpierw tasujemy karty, a potem kolejno dajemy graczom po jednej (zaczynając od W). W tym przypadku zdarzeniem elementarnym jest permutacja 52 kart.
Czy prawdopodobieństwa są te same? Dlaczego?
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 09 mar 2011, 18:30
- Podziękowania: 26 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\({ 52\choose5 }^4\) -tyle jest wszystkich rozdańjoanna1234 pisze:Z talii 52 kart rozdajemy każdemu z 4 graczy po 5 kart. Oblicz liczbę wszystkich rozdań, w których każdy gracz ma jakaś figurę.
\({ 16\choose1 }^4 { 52\choose 4} ^4\) -tyle jest rozdań w których kazdy gracz ma przynajmniej jedną figurę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 09 mar 2011, 18:30
- Podziękowania: 26 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
To dobrze , ze nie rozumiesz, bo to nie dobrze było...
powinno być :
\({ 16\choose 4 } \cdot 4!\) ( z 16 figur wybieram 4 i rozdaję je graczom na 4! sposobów, każdemu po jednej)
\({(52-4) \choose 16 } \cdot { 16\choose 4} { 12\choose4 } { 8\choose 4} { 4\choose 4 }\) (z pozostałych wybieram 16 i rozdaję je kolejno graczom po 4)
powinno być :
\({ 16\choose 4 } \cdot 4!\) ( z 16 figur wybieram 4 i rozdaję je graczom na 4! sposobów, każdemu po jednej)
\({(52-4) \choose 16 } \cdot { 16\choose 4} { 12\choose4 } { 8\choose 4} { 4\choose 4 }\) (z pozostałych wybieram 16 i rozdaję je kolejno graczom po 4)