Z tali 52 kart losujemy dwie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Z tali 52 kart losujemy dwie
Z tali 52 kart losujemy dwie podaj prawdopodobieństwo że co najwyżej jedna będzie pikiem
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(\overline{\overline{ \Omega }}= {52 \choose 2} = \frac{52!}{2! \cdot 50!}=51 \cdot 26\)
\(\overline{\overline{A}}= {39 \choose 2} + {39 \choose 1} \cdot {13 \choose 1} = \frac{39!}{2! \cdot 37!}+39 \cdot 13=19 \cdot 39+39 \cdot 13=39 \cdot 32\)
\(P(A)= \frac{39 \cdot 32}{51 \cdot 26}= \frac{16}{17}\)
\(\overline{\overline{A}}= {39 \choose 2} + {39 \choose 1} \cdot {13 \choose 1} = \frac{39!}{2! \cdot 37!}+39 \cdot 13=19 \cdot 39+39 \cdot 13=39 \cdot 32\)
\(P(A)= \frac{39 \cdot 32}{51 \cdot 26}= \frac{16}{17}\)