prawdopodobienstwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
prawdopodobienstwo
rzucamy dwa razy symetryczną kostką sześcienną. Niech A oznacza zdarzenie - druga wypadnie piątka, zaś B- iloczyn wyrzuconych oczek jest większy od 25 . Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A i B oraz A U B <ze wzoru>
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\overline{\overline{ \Omega }}=6^2=36\\
A= \left\{ (1,5)(2,5)(3,5)94,5)(5,5)(6,5)\right\}
P(A)= \frac{6}{36}= \frac{1}{6}\\
B= \left\{(5,6)(6,6)(6,5) \right\}
P(B)= \frac{3}{36}= \frac{1}{12}
A \cap B= \left\{ (6,5)\right\}
P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)= \frac{6}{36}+ \frac{3}{36}- \frac{1}{36}= \frac{8}{36}= \frac{2}{9}\)
A= \left\{ (1,5)(2,5)(3,5)94,5)(5,5)(6,5)\right\}
P(A)= \frac{6}{36}= \frac{1}{6}\\
B= \left\{(5,6)(6,6)(6,5) \right\}
P(B)= \frac{3}{36}= \frac{1}{12}
A \cap B= \left\{ (6,5)\right\}
P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)= \frac{6}{36}+ \frac{3}{36}- \frac{1}{36}= \frac{8}{36}= \frac{2}{9}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.