zadanie z kartami- proszę o pomoc!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie z kartami- proszę o pomoc!
Z talii 52 kart losujemy 4 karty: −podać model probabilistyczny tego losowania, −opisać zdarzenie : a) polegające na tym, że spośród wylosowanych kart 1 jeden as i 1 król.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\Omega =zb.\;podzb.\;4-elementowych\; o \;elementach\;ze\;zbioru\;52\;kart\\
\overline{\overline{ \Omega }}= { 52\choose 4}
\overline{\overline{A}}= {4 \choose1 } \cdot { 4\choose1 } \cdot { 44\choose2 }\\
P(A)= \frac{ \overline{\overline{A}} }{ \overline{\overline{ \Omega }} }\)
Wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne,dlatego mamy tu klasyczny model probabilistyczny.
\overline{\overline{ \Omega }}= { 52\choose 4}
\overline{\overline{A}}= {4 \choose1 } \cdot { 4\choose1 } \cdot { 44\choose2 }\\
P(A)= \frac{ \overline{\overline{A}} }{ \overline{\overline{ \Omega }} }\)
Wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne,dlatego mamy tu klasyczny model probabilistyczny.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.