prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kuba22
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 23 sty 2011, 15:00
Płeć:

prawdopodobieństwo

Post autor: kuba22 »

rzucamy dwa razy kostką do gry jakie jest prawdopodobienstwo , że suma oczek bedzie wieksza niz 8 ??
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Suma jest większa niż 8, czyli jest nie mniejsza niż 9 - d)
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=23&t=17606
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\overline{\overline{ \Omega }}=36\)
\(\overline{\overline{A}}=10\)

\(P(A)= \frac{10}{36}= \frac{5}{18}\)
ODPOWIEDZ