1.Do windy 10 piętrowego budynku wsiadły na parterze 4 osoby.Zakładając że wszyscy wysiedli na piętrach.Oblicz prawdopodobieństwo tego że
a) wszyscy wysiedli na 6 piętrze
b)że każdy wysiądzie na innym piętrze
c)że wszyscy wysiądą na tym samym piętrze
d)że 2 osoby wysiądą na piątym a 2 na siódmym piętrze
Doświadczenie i Zdarzenie Losowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Każda osoba ma do wyboru 10 pięter.
\(\overline{\overline{ \Omega }}=10^4\\
a)\\
P(A)= \frac{1}{10^4}\\
b)\\
P(B)= \frac{10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7}{10^4}= \frac{9 \cdot 8 \cdot 7}{10^3}\\
c)\\
P(C)= \frac{10}{10^4}= \frac{1}{10^3}\\
d)\\
\overline{\overline{D}}= {4 \choose 2} \cdot 1=15\\
P(D)= \frac{15}{10^4}\)
\(\overline{\overline{ \Omega }}=10^4\\
a)\\
P(A)= \frac{1}{10^4}\\
b)\\
P(B)= \frac{10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7}{10^4}= \frac{9 \cdot 8 \cdot 7}{10^3}\\
c)\\
P(C)= \frac{10}{10^4}= \frac{1}{10^3}\\
d)\\
\overline{\overline{D}}= {4 \choose 2} \cdot 1=15\\
P(D)= \frac{15}{10^4}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.