Zadania - mat. dyskretna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadania - mat. dyskretna
Witam
czy ktos jest w stanie rozwiązać mi te zadania? niestety, jestem z tego kompletnie zielony i to nie moja branża.
Bardzo dziękuję za pomoc.
1. Oblicz NWD(133; 84), NWD(221; 169), NWD(97; 41).
2. Za pomoc¡ rozszerzonego algorytmu Euklidesa znajd¹ x; y speªniaj¡ce
równanie xm+yn = NWD(m; n) dla par liczb m; n z poprzedniego zadania.
3. Niech fn b¦dzie ci¡giem Fibonacciego tzn f0 = f1 = 1 i fn+2 = fn+1+fn.
Poka», »e NWD(fn+1; fn) = 1 dla ka»dego n. Wsk. Poka», »e fn¡1 jest reszt¡
z dzielenia fn+1 przez fn.
4. Niech (xnxn¡1 : : : x1x0) b¦dzie reprezentacj¡ liczby x w ukªadzie dziesi¦tnym.
Poka», »e xmod9 = (xn + ¢ ¢ ¢ + x0)mod9.
5. Wykonaj dziaªania ¡45mod7, 45 ¢ 34mod7, 734mod5, 6125mod8.
6. Uªó» tabelk¦ mno»enia dla reszt z dzielenia przez 5 i korzystaj¡c z niej
znajd¹ elementy odwrotne do 2 i 3 (tzn. (2 ¢ x)mod5 = 1, (3 ¢ x)mod5 = 1).
7. Oblicz '(28); '(36); '(3528). Oblicz '(2k) dla kolejnych k naturalnych.
Funkcja ' jest funkcj¡ Eulera, która liczy ile jest liczb naturalnych wzgl¦dnie
pierwszych z zadan¡.
8. Za pomoc¡ algorytmu RSA zaprezentowanego na wykªadzie zaszyfruj (i
odszyfruj) wyraz BAZA.
czy ktos jest w stanie rozwiązać mi te zadania? niestety, jestem z tego kompletnie zielony i to nie moja branża.
Bardzo dziękuję za pomoc.
1. Oblicz NWD(133; 84), NWD(221; 169), NWD(97; 41).
2. Za pomoc¡ rozszerzonego algorytmu Euklidesa znajd¹ x; y speªniaj¡ce
równanie xm+yn = NWD(m; n) dla par liczb m; n z poprzedniego zadania.
3. Niech fn b¦dzie ci¡giem Fibonacciego tzn f0 = f1 = 1 i fn+2 = fn+1+fn.
Poka», »e NWD(fn+1; fn) = 1 dla ka»dego n. Wsk. Poka», »e fn¡1 jest reszt¡
z dzielenia fn+1 przez fn.
4. Niech (xnxn¡1 : : : x1x0) b¦dzie reprezentacj¡ liczby x w ukªadzie dziesi¦tnym.
Poka», »e xmod9 = (xn + ¢ ¢ ¢ + x0)mod9.
5. Wykonaj dziaªania ¡45mod7, 45 ¢ 34mod7, 734mod5, 6125mod8.
6. Uªó» tabelk¦ mno»enia dla reszt z dzielenia przez 5 i korzystaj¡c z niej
znajd¹ elementy odwrotne do 2 i 3 (tzn. (2 ¢ x)mod5 = 1, (3 ¢ x)mod5 = 1).
7. Oblicz '(28); '(36); '(3528). Oblicz '(2k) dla kolejnych k naturalnych.
Funkcja ' jest funkcj¡ Eulera, która liczy ile jest liczb naturalnych wzgl¦dnie
pierwszych z zadan¡.
8. Za pomoc¡ algorytmu RSA zaprezentowanego na wykªadzie zaszyfruj (i
odszyfruj) wyraz BAZA.
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
7.
28=2*2*7
\('(28)=28\cdot (1-\frac 12)\cdot (1-\frac 17)=28\cdot \frac 12 \cdot \frac 67 = 12\)
36=2*2*3*3
\('(36)=36\cdot(1-\frac 12)\cdot (1-\frac 13)=36\cdot \frac 12\cdot \frac 23=12\)
3528=2*2*2*3*3*7*7
\('(3528)=3528\cdot (\frac 12)\cdot (\frac 23)\cdot (\frac 67)=3528\cdot \frac 12\cdot \frac 23\cdot \frac 67=1008\)
28=2*2*7
\('(28)=28\cdot (1-\frac 12)\cdot (1-\frac 17)=28\cdot \frac 12 \cdot \frac 67 = 12\)
36=2*2*3*3
\('(36)=36\cdot(1-\frac 12)\cdot (1-\frac 13)=36\cdot \frac 12\cdot \frac 23=12\)
3528=2*2*2*3*3*7*7
\('(3528)=3528\cdot (\frac 12)\cdot (\frac 23)\cdot (\frac 67)=3528\cdot \frac 12\cdot \frac 23\cdot \frac 67=1008\)
6.
\(-45_{(mod7)}=4_{(mod7)}\)
\(45\cdot34_{(mod7)}=3\cdot(-1)_{mod7)}=-3_{(mod7)}=4_{(mod7)}\)
\(7^{34}_{(mod5)}=2^{34}_{(mod5)}=4^{17}_{(mod5)}=(-1)^{17}_{(mod5)}=-1_{(mod5)}=4_{(mod5)}\)
\(6^{125}_{(mod8)}=(3^{125}\cdot2^{125})_{(mod8)}=(2^3\cdot2^{122}\cdot3^{125})_{(mod8)}=8\cdot(2^{122}\cdot3^{125})_{(mod8)}=0_{(mod8)}\)
\(-45_{(mod7)}=4_{(mod7)}\)
\(45\cdot34_{(mod7)}=3\cdot(-1)_{mod7)}=-3_{(mod7)}=4_{(mod7)}\)
\(7^{34}_{(mod5)}=2^{34}_{(mod5)}=4^{17}_{(mod5)}=(-1)^{17}_{(mod5)}=-1_{(mod5)}=4_{(mod5)}\)
\(6^{125}_{(mod8)}=(3^{125}\cdot2^{125})_{(mod8)}=(2^3\cdot2^{122}\cdot3^{125})_{(mod8)}=8\cdot(2^{122}\cdot3^{125})_{(mod8)}=0_{(mod8)}\)