prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
moniska0162
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 mar 2009, 15:23

prawdopodobieństwo

Post autor: moniska0162 »

1. Cztery osoby:Adam,Beata,Czarek,i Diana ustawiły się w jednym rzędzie w sposób losowy.Prawdopodobieństwo zdarzenia,że Adam i Beata stoją obok siebie( w dowolnej kolejności ) wynosi ?
2.W pudełku znajdują się 3 piłki żółte , 2 czerwone i 1 zielona.Wyjmujemy losowo piłki po kolei po jednej, nie oglądając, odkładamy je do pustego koszyka. Ile co najmniej piłek musimy w ten sposób wyjąć z pudełka, aby mieć pewność , że co najmniej dwie piłki w koszyku są tego samego koloru ?
3.Doświadczenie losowe polega na trzykrotnym rzucie jedną symetryczną polską monetą .Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co najwyżej dwa wypadł orzeł?
4.Dany jest sześcian o boku długości 1cm. Wybieramy losowo dwa wierzchołki tego sześcianu. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane wierzchołki są końcami odcinka o długości √2.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
\(\overline{\overline{ \Omega }}=4!\\
\overline{\overline{A}}=2 \cdot 3!\\
P(A)= \frac{2 \cdot 3!}{4!}= \frac{1}{2}\)

2)
4 piłki
3)
\(\overline{\overline{ \Omega }}=2^3=8\\
A= \left\{oor,oro,roo,rro,ror,orr,rrr \right\}\\
P(A)= \frac{7}{8}\)

4)
\(\overline{\overline{ \Omega }}= { 8\choose 2}= \frac{8!}{2! \cdot 6!}= \frac{7 \cdot 8}{2}=28\\
\overline{\overline{A}}=2 \cdot 6 =12\\
P(A)= \frac{12}{28}= \frac{3}{7}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ