Zmienne losowe - zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zmienne losowe - zadanie
Przyjmuje się, że poziom inteligencji, mierzony testami inteligencji, jest zmienną o rozkładzie normalnym ze średnią równą 100 oraz odchyleniem standardowym równym 24. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w grupie 60 osobowej będzie co najmniej 10 osób z IQ > 115 ??
Słuchajcie coś zacząłem kombinować:
P(x>115)= P = 115-100/24 = P(z>0,63) F(0,63) z tablicy dystrybuanta rozkładu normalnego = 0,7357
1-F(0,63) = 1-0,7357 = 0,2643
0,2643 x 60 = 15,858 Wiec wychodzi, że przeciętnie w grupie 60osobowej ok. 15 osób uzyskało IQ wyższe niż 115.
Tylko może ktoś wie jak obliczyć dalsza część zadania czyli "Jakie jest prawdopodobieństwo, że w grupie 60 osobowej będzie co najmniej 10 osób z IQ > 115 ??"
Męczę się z tym zadaniem i nie mam pojęcia jak je rozwiązać, a muszę.
P(x>115)= P = 115-100/24 = P(z>0,63) F(0,63) z tablicy dystrybuanta rozkładu normalnego = 0,7357
1-F(0,63) = 1-0,7357 = 0,2643
0,2643 x 60 = 15,858 Wiec wychodzi, że przeciętnie w grupie 60osobowej ok. 15 osób uzyskało IQ wyższe niż 115.
Tylko może ktoś wie jak obliczyć dalsza część zadania czyli "Jakie jest prawdopodobieństwo, że w grupie 60 osobowej będzie co najmniej 10 osób z IQ > 115 ??"
Męczę się z tym zadaniem i nie mam pojęcia jak je rozwiązać, a muszę.