geometria analityczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
modliszka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 02 gru 2010, 19:02
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

geometria analityczna

Post autor: modliszka »

Postać kierunkowa prostej danej równaniem 3x-2y+5=0 to;
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Doprowadź do wzoru na y,
\(3x+5=2y\\y= \frac{3}{2}x+ \frac{5}{2}\)
Współczynnik kierunkowy \(a= \frac{3}{2}\),wyraz wolny \(b= \frac{5}{2}\)
Pamiętaj,że postać kierunkowa to:\(y=ax+b\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
modliszka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 02 gru 2010, 19:02
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: modliszka »

bardzo dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A ja chciałabym się dowiedzieć co to zadanie ma wspólnego z: ‹ Studia ‹ Pomocy! - statystyka, prawdopodobieństwo?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ