Ilość wylosowanych zestawów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ilość wylosowanych zestawów
Jest 6 zestawów z historii. uczeń zda jeśli odpowie na przynajmniej dwa. Losuje trzy zestawy . Ile musi umieć zestawów aby prawdopodobieństwo zdania było nie mniejsze niż 0,8 .
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
\(\overline{\overline{\Omega}}=C^3_6 =20\)
Teraz są 2 możliwości:
* student losuje 2 działy z których się przygotował i 1 z tych, z których się nie przygotował, czyli \(C^2_n \cdot C^1_{6-n}\)
* student losuje 3 działy, z których się przygotował, czyli \(C^3_n\)
Teraz pozostaje nierówność do rozwiązania:
\(P(A)=\left( \frac{(n-1)n(6-n)}{2}+\frac{(n-2)(n-1)n}{6} \right)\cdot \frac{1}{20} \ge 0,8\)
Teraz są 2 możliwości:
* student losuje 2 działy z których się przygotował i 1 z tych, z których się nie przygotował, czyli \(C^2_n \cdot C^1_{6-n}\)
* student losuje 3 działy, z których się przygotował, czyli \(C^3_n\)
Teraz pozostaje nierówność do rozwiązania:
\(P(A)=\left( \frac{(n-1)n(6-n)}{2}+\frac{(n-2)(n-1)n}{6} \right)\cdot \frac{1}{20} \ge 0,8\)