Zadanie z P(A)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaka002
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 01 gru 2010, 17:32
Płeć:

Zadanie z P(A)

Post autor: kaka002 »

P(A')=0,4
P(B')=0,1
P(Aczęść wspólnaz B)=0,2 P(A'cześć wspólna z B')= ??
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

\(P(A)=0,6,
P(B)=0,9,
P(A\cap B)=0,2
P(A\cup B)=P(A)+P(B\setminus(A\cap B))=0,6+0,9-0,2>1\)

Wygląda na to, że opisana sytuacja jest niemożliwa.
Jeśli zdarzenia A i B mają tak wysokie prawdopodobieństwa, to jest również wysoka szansa na to, ze zajdą jednocześnie.
escher
ODPOWIEDZ