Wybieramy liczby a i b by była to funkcja stała

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaka002
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 01 gru 2010, 17:32
Płeć:

Wybieramy liczby a i b by była to funkcja stała

Post autor: kaka002 »

Mamy liczby (0,1,2,3,4) wybieramy liczby a i b bez zwracania tak by y=ax+b nie była funkcją stałą . Jakie jest prawdopodobieństwo.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\overline{\overline{ \Omega }}=5 \cdot 4=20\)

\(\overline{\overline{A}}=1 \cdot 4=4\)

\(P(A)= \frac{4}{20}= \frac{1}{5}\)
kaka002
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 01 gru 2010, 17:32
Płeć:

Post autor: kaka002 »

a mogłabyś mi wyjaśnić dlaczego 4*1 ?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Losujesz parę (a;b).W miejsce a możesz podstawić tylko 0, aby funkcja y=ax +b była stała i możesz to zrobić tylko w 1 sposób.
Na drugim miejscu ( b )mozesz ustawić każdą z pozostałych cyfr na 4 sposby.
Wniosek stąd, że wszystkich możliwości wybrania par (a;b) aby dana funkcja była stała, jest\(\ 4 \cdot 1\)
ODPOWIEDZ