Losowanie kul

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Piotr
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 66
Rejestracja: 30 lis 2010, 20:34
Płeć:

Losowanie kul

Post autor: Piotr »

w urnie znajduje sie 9 kul i 3 czarne. oblicz prawdopodobienstwo wylosowania 4 kul bialych
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Rozumiem, że jest 9 kul białych i losuje się 4 kule

\(\overline{\overline{ \Omega }}= {12 \choose4 }\)

\(\overline{\overline{A}}= {9 \choose 4}\)

\(P(A)= \frac{ { 9\choose 4} }{ { 12\choose 4} }\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ja wolniej ale za to dodałam opis:
\(\Omega\)-czteroelementowy podzbiór zbioru kul ( o ile oczywiście losujemy 4 kule, bo to tez nie jest powiedziane)
\(\overline{\overline{ \Omega }}= {12 \choose 4 }=495\)
\(A\) cteroelementowy podzbiór zbioru białych kul (zbior zdarzeń sprzyjających)
\(\overline{\overline{A}}= { 9\choose4 }=126\)
Na podstawie twierdzenia o mylącej nazwie "klasyczna definicja prawdopodobieństwa"
\(P(A)= \frac{126}{495}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\frac{126}{495} = \frac{14}{55}\)
Piotr
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 66
Rejestracja: 30 lis 2010, 20:34
Płeć:

Post autor: Piotr »

Dziekuje ;)
ODPOWIEDZ